Verschil luchtkoeler en airco
Wanneer de temperatuur weer stijgt bieden apparaten zoals een airco en een luchtkoeler verkoeling in je woning. Maar wat is nu precies het verschil tussen een luchtkoeler en een airco? En welk apparaat is de beste keuze voor jouw woning?
Luchtkoeler werkt anders dan airco
Een luchtkoeler wordt ook wel een aircooler genoemd. Aan de buitenkant lijkt een aircooler of luchtkoeler op een mobiele airco, maar een mobiele airco werkt anders dan een luchtkoeler.
Temperatuur max. 3 graden lager met luchtkoeler
Een luchtkoeler werkt namelijk als een ventilator die koude waterdamp verspreidt door de ruimte. Hierdoor kan de temperatuur in de kamer met maximaal 3 graden verlaagd worden.
Koele lucht en waterdamp
Deze 3 graden lijken misschien niet veel, maar in combinatie met de koele waterdamp en de ventilatie die de luchtkoeler verzorgt, voelt het toch prettig koel aan in de ruimte.
Verschil luchtkoeler en ventilator
De koele waterdamp is ook direct waarin een luchtkoeler verschilt van een traditionele ventilator.
Luchtkoeler heeft geen afvoerslang
Anders dan een airco, heeft een luchtkoeler geen afvoerslang naar buiten. Het voordeel hiervan is dat je de luchtkoeler op vrijwel elke gewenste plek in de woning kunt neerzetten.
Luchtvochtigheid verhogen met luchtkoeler
Ook verhoog je de luchtvochtigheid in huis door een luchtkoeler aan te schaffen. De optimale luchtvochtigheid in een woning ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid wat te hoog wordt, kun je dit gemakkelijk verhelpen door bijvoorbeeld een raam open te zetten, waardoor het overtollige vocht verdwijnt.
Mobiele airco koelt beter
Een luchtkoeler wordt vaak vergeleken met een mobiele airco, toch zijn de twee zeker niet hetzelfde. Een mobiele airco koelt namelijk via een warmtepomp en koelvloeistof. Deze koelvloeistof onttrekt warmte uit de ruimte. Hiermee kan een mobiele airco de ruimte afkoelen met zo’n 3 tot 10 graden Celsius. Door een airco wordt verse lucht aangevoerd.
Afvoerslang bij mobiele airco
In tegenstelling tot een luchtkoeler, heeft een mobiele airco altijd een afvoerslang die naar buiten moet. Dit kan ook via een raam of via de deur. Je loopt hierbij wel het risico dat er op warme zomerdagen veel warme lucht naar binnen komt. Dit kan je voorkomen door de kier van het raam bijvoorbeeld af te dichten met een raamkit.
Mobiele airco verplaatsen
Een mobiele airco kun je ondanks de afvoerslang ook relatief gemakkelijk verplaatsen. Vaak zijn mobiele airco’s uitgerust met wieltjes waardoor je de airco gemakkelijk door de kamer verplaatst. Zo heb je op elke gewenste plek frisse lucht en de gewenste temperatuur.
Airco onttrekt vocht uit de koude lucht
Waar de meeste luchtkoelers juist zorgen voor een betere luchtvochtigheid in huis, onttrekt een airco juist vocht uit de lucht. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid in je woning. Is de lucht in je woning te droog? Dan kan je dit oplossen met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger.
Verschil airco en luchtkoeler
Het grootste verschil tussen een luchtkoeler en een airco is dus dat een airco meer koelt dan een luchtkoeler koelt. Toch zorgt een luchtkoeler ervoor dat de gevoelstemperatuur zakt, waardoor het op warme zomerdagen ook met een luchtkoeler aangenaam koel zal aanvoelen in je woning.
Nadeel mobiele airco
Het nadeel van een mobiele airco is dat er dus altijd een afvoerslang naar buiten moet lopen. Hierdoor kan je de airco niet gemakkelijk op elke gewenste plek neerzetten.
Monoblock vaste airco zonder afvoerslang
Wil je een airco zonder afvoerslang? Dan kan je een vaste monoblock airco overwegen. Deze airco wordt vast gemonteerd aan de muur of aan het plafond. Hierbij worden wel vrij grote gaten op de plaats van montage geboord, in een huurwoning is dit dus niet altijd mogelijk.
De verschillen in het kort
In het kort brengen (mobiele) airco’s de temperatuur dus verder omlaag dan een luchtkoeler. Maar de luchtkoeler zorgt naast koelen juist weer voor een hogere luchtvochtigheid en heeft geen afvoerslang, waardoor je hem gemakkelijk overal kwijt kunt. Beide apparaten zorgen dus voor koele lucht.