Airco versus warmtepomp | Wat zijn de verschillen?
Een airco die ook kan verwarmen valt ook onder de warmtepompen. Daarentegen zijn er toch enkele verschillen tussen een airco en een warmtepomp, waardoor de keuze lastiger kan worden. Wij zetten de voordelen en nadelen van allebei de opties op een rij!
Hoe werkt de warmtepomp en airco?
De airco werkt met eenzelfde principe als de warmtepomp. Een buitenunit haalt energie uit een buitenbron, waarna deze energie verder wordt omgezet in warmte om je woning mee te verwarmen. Omgekeerd werkt dit ongeveer hetzelfde, maar dan wordt de warme binnenlucht opgenomen en via de binnenunit weer gekoeld.
Koelen en verwarmen met de airco
De airco die ook kan verwarmen, werkt eigenlijk als een lucht-lucht warmtepomp. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald, waarna deze verder wordt verwarmd waar nodig en naar binnen wordt geblazen. Omgekeerd zal de binnenunit de warmte uit de binnenlucht halen en deze koude lucht weer terug naar binnen blazen. Omdat deze overdracht van warmte via de lucht gebeurt, heb je snel een merkbaar effect.
Warmtepomp als verwarmingssysteem
De warmtepomp regelt de temperatuur in je woning. De warmtebron van de warmtepomp kan de buitenlucht zijn, maar ook grondwater of de bodem. Meestal wordt een lucht-water warmtepomp gekozen, omdat deze als hybride variant kan worden gebruikt en ook het goedkoopste en makkelijkste te plaatsen is. Hierbij wordt ook de warmte uit de buitenlucht gehaald, waarna deze warmte aan water wordt afgegeven en de woning hiermee wordt verwarmd. Het afkoelen kan hierbij ook in met de zomerse dagen, dan wordt de warmte uit de binnenlucht opgenomen door het water en weer naar buiten afgevoerd. Dit is een effectieve manier, maar kan slechts enkele graden verkoelen en is minder snel merkbaar dan bij de lucht-lucht warmtepomp.
Eigenschappen van de airco
De lucht-lucht warmtepomp (airco) en lucht-water warmtepomp verschillen op enkele belangrijke punten van elkaar. Het grootste verschil zit in hoe snel je het temperatuurverschil voelt. Een airco geeft de warme of koude lucht meteen in de woning af, waardoor het al snel behaaglijker voelt. Dit houdt echter ook in dat de warmte of koelte niet lang blijft hangen zodra de airco weer wordt afgezet. Hierdoor is de lucht-lucht warmtepomp vooral geschikt als bijverwarming tijdens de koudere dagen, maar in de zomer is deze effectiever voor verkoelen dan andere soorten luchtkoelers.
Betere kwaliteit van de lucht binnen
Een airco zal vaak ook de lucht binnen filteren en kan voor ventilatie zorgen. Ook zijn er vaak luchtbevochtigers in de binnenunit verwerkt, wat ervoor zorgt dat de drogere lucht die de lucht-lucht warmtepomp creëert toch de juiste luchtvochtigheid heeft. Dit alles zorgt ervoor dat het binnenklimaat en de luchtkwaliteit veel beter is dankzij de airco, het hele jaar door.
Alleen airco is niet genoeg als duurzaam alternatief
Waar een CV-ketel niet alleen de verwarming doet, maar ook warm water geeft, kan een airco alleen voor verwarming en verkoeling in huis zorgen. Je zult dus een andere manier nodig hebben om warm water te krijgen, en als het buiten echt koud wordt, zal de lucht-lucht warmtepomp ook niet genoeg warmte uit de buitenlucht kunnen halen voor het huis verwarmen. Je hebt dan echt een goede isolatie nodig, of een andere manier van verwarmen. Hierdoor wordt de airco meestal gebruikt als bijverwarming, en niet als energiezuinige manier om de traditionele cv ketel te vervangen.
Eigenschappen van een warmtepomp
Ook met een andere soort warmtepomp kun je de woning koelen én verwarmen. De lucht-water warmtepomp zal geleidelijker de temperatuur in de woning veranderen, waardoor je een comfortabel binnenklimaat creëert. Dit betekent vaak ook dat je niet veel met de thermostaat bezig hoeft te zijn, want ook in de nacht hoef je deze niet tot nauwelijks lager te zetten. In de zomer zul je wel minder koeling hiervan ondervinden dan bij een lucht-lucht warmtepomp, omdat deze geen koele lucht naar binnen zal blazen. In plaats daarvan wordt de warmte uit de woning verplaatst, wat voor een kleinere maar energiezuinigere verkoeling zorgt.
Makkelijk de hele woning verwarmen
De lucht-water warmtepomp kan vaak worden aangesloten op het bestaande afgiftesysteem van radiatoren, helemaal wanneer je voor de hybride warmtepomp kiest. Hierdoor heb je maar een enkele binnenunit nodig om iedere kamer te kunnen verwarmen. Om helemaal op een duurzame manier te verwarmen, kun je vloerverwarming laten plaatsen. Dit is een effectievere manier van verwarmen omdat de warmte opstijgt, waardoor je minder gas en ook minder elektriciteit nodig hebt om de ideale temperatuur te bereiken. De leidingen kunnen dan alsnog worden gebruikt voor de passieve koeling tijdens de warme dagen.
Toekomstgericht en duurzaam
Wanneer je overstapt op een elektrische warmtepomp, moet je er ook voor zorgen dat de woning goed geïsoleerd is. Niet alleen is het hierdoor makkelijker om van het gas af te gaan, je zorgt er ook voor dat de verwarming niet een stuk hoger hoeft te staan en ook minder hoeft te koelen in de zomer. De warmtepomp is zoveel voordeliger met het blik op de toekomst, dat de hogere investering hierdoor deels wordt gecompenseerd door subsidies.
Kiezen tussen een airco en warmtepomp
Wat is nou de beste keuze tussen airco en warmtepomp? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt beide opties natuurlijk ook combineren, waarbij je vooral verwarmt met de lucht-water warmtepomp, maar met de airconditioning extra kunt koelen met de hete dagen. Hard werken is dan niet nodig voor de verschillende apparaten, wat scheelt in het energieverbruik en de benodigde capaciteit.
Wanneer kiezen voor de airco?
Het verschil tussen airco en andere warmtepompen ligt vaak in de investering. Een airco is vaak goedkoper dan andere warmtepompen, en je hoeft je verwarmingssysteem niet aan te passen. De meeste airco’s kunnen goed meerdere binnenunits op een buitenunit hebben, waardoor je ook meerdere kamers tegelijk kunt verwarmen, maar dit kost natuurlijk wel meer. Als je een snelle en relatief goedkope manier wilt hebben voor koelen, die je woning ook verwarmt wanneer het nodig is, dan is de airco beter dan een warmtepomp. Ook is de airco uitstekend als ondersteuning, wat voor systeem voor koeling en verwarming je ook hebt.
Wanneer is de warmtepomp beter?
Een warmtepomp is de betere keuze als je geen ruimte hebt voor meerdere binnenunits en plannen hebt om je woning verder te verduurzamen. Door vloerverwarming te laten leggen in plaats van radiatoren kun je volledig gebruik maken van de mogelijkheden, en vaak kun je ook door middel van een ingebouwde of bijgeplaatste boiler het warme sanitair water regelen. Je kunt de airconditioning nog gebruiken voor wat extra koeling in de zomer, maar dit zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. De investering ligt hoger, maar je krijgt meer terug bij een warmtepomp.