Airco verwarming | Je woning duurzaam en comfortabel verwarmen

Wist je dat je een airco ook als verwarming kunt gebruiken? Zo gebruik je het apparaat het hele jaar door. Hoe werkt dit nu precies, wat zijn de voor- en nadelen en is dit nu een betere optie dan reguliere verwarmingssystemen? Ontdek het allemaal!

airco-verwarming.jpg

Airco als verwarming gebruiken

Een airco die als verwarming gebruikt kan worden, wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Het is een splitsysteem dat doorgaans bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Het systeem kan zowel koelen als verwarmen, waardoor je het zowel in koude wintermaanden als in de warme zomermaanden kunt gebruiken. Zo haal je dus alles uit deze airco. Let wel op het vermogen van de airco. Het systeem moet namelijk voldoende capaciteit hebben om je woning goed te kunnen verwarmen.

Werking van de airconditioning met verwarming

Hoe werkt verwarmen met een airconditioner precies? Voor het verwarmen van de woning wordt er via de buitenunit warmte uit de buitenlucht gehaald. Deze warmte wordt door middel van een koudemiddel extra verwarmd. Dit kan omdat het koudemiddel al bij hele lage temperatuur gaat koken, en door dit naderhand samen te persen en te condenseren komt er meer warmte vrij dan dat er in de buitenlucht zit.

Deze extra warmte wordt doorgestuurd naar de binnenunit van de airco, die het vervolgens afgeeft aan de ruimte. Zo kan de airco een woning op een aangename manier verwarmen. Zelfs met zeer koude buitentemperaturen, zoals bij vorst, kan een lucht-lucht warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Doordat je de lucht als warmtebron gebruikt, hoeven er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen. Hierdoor is het een duurzame manier van verwarmen.

Verschil met reguliere verwarmingssystemen

Warmtepompen zijn een goed alternatief voor traditionele radiatoren van de centrale verwarming en andere verwarmingssystemen. Het is namelijk een milieuvriendelijke manier van verwarmen, omdat er geen gas voor gebruikt wordt. De warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit. Je hebt dus geen gasgestookte CV-ketel meer nodig, waardoor je gasverbruik omlaag gaat. Houd er wel rekening mee dat tegelijkertijd je stroomverbruik omhoog gaat.

verwarmen met airco

Verschillende soorten airco’s

Wanneer je gaat verwarmen met een airco, dan heb je de keuze uit meerdere soorten airco’s die hiervoor geschikt zijn. Welk type airco heeft meest geschikt is voor het verwarmen van jouw woning, is afhankelijk van je wensen en situatie. We hebben de verschillende soorten airco’s op een rij gezet.

Single split airco

Een single split airco is een airco met één binnenunit en één buitenunit. Met deze airco kan één ruimte verwarmd worden, namelijk de ruimte waar de binnenunit hangt. Dit type airco kan goed toegepast worden in bijvoorbeeld een slaapkamer, woonkamer of voor zakelijk gebruik in een winkel of praktijk. Dit type is ideaal wanneer je een kleine ruimte wilt verwarmen, bijvoorbeeld een appartement.

Multi split airco

Multi split airco’s bestaan uit één buitenunit en twee of meerdere airco binnenunits. De binnenunits kunnen in verschillende ruimtes in de woning opgehangen worden. Dit type warmtepomp en airco is ideaal wanneer je meerdere ruimtes in je woning tegelijkertijd wilt verwarmen. Het systeem is dan ook zeer geschikt wanneer je meerdere airco’s nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je de hele woning wilt kunnen verwarmen.

Monoblock airco

Een monoblock airco bestaat uit één unit, die aan de binnenkant van de muur wordt geplaatst. Dit type airco is ideaal wanneer je geen ruimte hebt voor twee of meerdere units. Alle functies zitten in één installatie. Het enige wat nodig is, is een aan- en afvoerkanaal om warmte uit de buitenlucht te kunnen halen, en dan kan de monoblock airco ook verwarmen. Dit is niet de meest energiezuinige airco, maar met deze airco kun je vaak ook in een appartement een airco plaatsen.

Diverse uitvoeringen van de meeste airco’s

Naast de verschillende soorten airco’s heb je ook de keuze uit diverse uitvoeringen. Dit gaat vooral over waar de binnenunit van de airco geplaatst kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een standaard wandmodel, maar is het ook mogelijk om de airco aan het plafond te monteren of gewoon op de vloer te plaatsen. Ook kun je vaak kiezen voor een design airco, zodat deze mooi kan aansluiten bij de rest van je interieur en je niet een grote, witte installatie midden in je woonkamer hoeft te plaatsen. Je hebt dus een ruime keuze uit meerdere modellen om de beste airco voor verwarmen te krijgen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Kosten van de airco

De kosten van een lucht-lucht warmtepomp liggen tussen de € 4.000 en € 8.000. Dit zijn gemiddelde kosten, want de uiteindelijke airco prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het merk, het vermogen en het type. Een multi split airco met meerdere binnenunits kost meer dan een split airco met maar één unit. Per binnenunit betaal je namelijk een meerprijs. Voor een airco met een hoog vermogen, betaal je bovendien ook meer dan voor een systeem met een laag vermogen.

Installatiekosten zitten inbegrepen bij de prijs

Wanneer je gaat kijken naar de kosten van een airco moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Het is per gespecialiseerde airco installateur verschillend hoe hoog de installatiekosten precies zijn. Daarnaast is dit ook afhankelijk van het type warmtepomp dat geïnstalleerd moet worden. Door gespecialiseerde installateurs in te schakelen, ben je in ieder geval wel verzekerd van een correcte uitvoering en kun je het systeem direct in gebruik nemen.

Niet besparen op de installatie

Het is mogelijk om een airco verwarming zelf te installeren, maar in de meeste gevallen is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Zo weet je zeker dat de airco op de juiste manier geplaatst wordt. Na de plaatsing wordt het systeem ook nog eens op de correcte manier afgesteld, zodat deze gelijk in gebruik kan worden genomen. Bovendien voorziet een deskundige installateur je van advies op maat en wordt er uitgelegd hoe de airco werkt. Ook krijg je informatie over het eventuele onderhoud van de airco.

Voor- en nadelen van verwarmen met de airco

Wat levert met de airco verwarmen nu precies op en waar moet je rekening mee houden voordat je een lucht-lucht warmtepomp aanschaft? We hebben een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Verschillende voordelen

  • Elektrisch verwarmen, wat ook met lage buitentemperaturen werkt
  • Minder gasverbruik dan bij traditionele verwarmingssystemen
  • Snelle manier van verwarmen, want de airco’s blazen lucht direct de kamer in
  • Goedkoper dan andere warmtepompen
  • De airco filtert de lucht voor betere luchtkwaliteit

Nadelen van de airco

  • Per ruimte een binnenunit nodig, die afzonderlijk bediend moeten worden
  • Geen subsidie mogelijk om met de airco kosten te helpen
  • De airco maakt geluid, al is de moderne airco stiller
  • Voor warm tapwater heb je nog een aanvullend systeem nodig

Vaste airco in combinatie met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen liggen op je woning? Dan kun je dit goed combineren met een airco, zodat de airco verbruikt wat de zonnepanelen opwekken. Doordat de warmtepomp een elektrische verwarming is die op stroom werkt, kun je je huis verwarmen met eigen opgewekte zonne-energie. De airco verwarmt zo met duurzame energie, waardoor je minder CO2-uitstoot hebt. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om de airco verwarming volledig op zonne-energie te laten draaien? Dat is onder andere afhankelijk van het aantal airco-units dat je hebt, maar ook van het vermogen van de zonnepanelen.

Bovendien kun je op deze manier de extra elektriciteitskosten compenseren. Doordat verwarmen met een airco op stroom werkt, gaat je stroomverbruik omhoog. Met zonnepanelen kun je dit (voor een deel) opvangen. Helemaal in de zomer komt dit goed uit, omdat je de airco aanzet wanneer het buiten warm is en de zon schijnt. In de winter zal het verbruik vooral zijn als de zon onder is, maar omdat de warmte direct de kamer ingeblazen wordt, kun je alsnog op een energiezuinige manier verwarmen, zelfs als je jouw eigen stroom al hebt verbruikt.

Airco verwarming kiezen

Ben je benieuwd of je woning verwarmen met een airco iets voor jou is? Informeer dan naar de mogelijkheden en vraag advies. Wanneer je een airco verwarming wilt kopen, is het aan te raden om verschillende airco offertes aan te vragen. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijzen en kun je diverse specialisten bij jou in de buurt vergelijken. Op deze manier kun jij straks een weloverwogen keuze maken.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning?
2*. In hoeveel ruimtes wil je airco?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.