Raamafdichting airco zelf maken | Handige tips en stappenplan!
Je airco werkt pas echt goed wanneer je deze combineert met raamafdichting. Door de raamafdichting zelf te maken kun je deze precies op maat voor jouw raam maken.
Raamafdichting airco
Je hebt alleen bij mobiele airco’s een raamafdichting nodig. Bij een vaste airco heb je geen open raam nodig, aangezien je daar een buitenunit en één of meerdere binnenunits hebt. Een mobiele airco heeft daarentegen een afvoerslang nodig om de warme lucht naar buiten te blazen. Deze mobiele airco slang zul je meestal door een raam naar buiten leiden.
Warmte buiten houden
Als dit raam open blijft, zal de warmte net zo snel weer terug naar binnen komen. Je huis zal dan wel iets afkoelen, maar niet heel erg veel. Dit kost natuurlijk ook weer extra, en een mobiele airco is al niet erg energiezuinig. Om het huis koel te houden is een airco raamafdichting dus geen overbodige luxe. Gelukkig hoeft het niet veel te kosten om een effectieve afdichting te krijgen.
Goede afdichting
Om de juiste maat airco raamafdichting te krijgen, moet deze op maat worden gemaakt. Het moet precies in het raamkozijn passen en een gat hebben dat even groot is als de diameter van de afvoerslang. Alleen wanneer alles naadloos op elkaar aansluit, krijg je de efficiëntie van de koeling die je zoekt.
Raamafdichting airco zelf maken
De raamafdichting maken is een secuur klusje, maar dit betekent niet dat je het per se uit moet besteden. Sterker nog, raamafdichting kun je prima zelf maken door een simpel stappenplan te volgen! Je hebt hiervoor het volgende nodig:
- Een polystyreen of plexiglas vel, bij voorkeur 2 centimeter dik. Ook kun je voor bijvoorbeeld isolatieplaat of schuimrubber kiezen
- Ducttape of andere plakband
- Schaar, mes of zaag
- Meetlint
Stap 1: juiste maat plaat
Eerst wil je de plaat, die uiteindelijk de raamafdichting zal vormen, op maat snijden. Door de afmetingen van het raam te meten en hier twee centimeter bij op te tellen, zul je deze perfect laten aansluiten om de kieren te dichten. Is het plexiglas nog niet op de juiste maat? Dan is dit het moment waarop je de plaat bij wilt snijden, zodat deze wel goed past.
Stap 2: afvoerslang gat maken
Wanneer de slang niet door de afdichting kan, ben je eigenlijk voor niks aan het werk. Het is erg makkelijk om de goede maat van de slang te vinden. Je kunt hiervoor de diameter van de slang opmeten en een even groot gat op de plexiglasplaat tekenen, of je zet de afvoerslang direct op het plexiglas en trekt dan een cirkel rondom deze slang. Hierna kun je het gat zelf uitzagen.
Stap 3: verstevigen
Deze stap is optioneel, maar wel slim als je de raamafdichting zo effectief mogelijk wilt maken. Door de randen van de plaat met ducttape steviger te maken, heb je langer plezier van je raamafdichting. Ook kun je isolatie folie gebruiken op het plexiglas om nog minder warme lucht naar buiten te laten komen. Zo blijft de afdichting goed en de extra isolatie is alleen maar fijn in de zomer.
Stap 4: plaatsen raamafdichting
Als dit allemaal is gedaan, kun je de raamafdichting gaan monteren. Breng deze voorzichtig aan in de ramen en begin dan met controleren of er echt geen warme lucht langs komt. Wanneer dit wel zo is, zorg er dan voor dat je deze kieren afdicht. Je kunt de afdichting extra vastzetten door meer tape te gebruiken of bijvoorbeeld klittenband te gebruiken.
Overige opties airco raamafdichting
Wanneer je liever zelf niet wilt gaan boren, frezen en schroeven, kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door een kant-en-klare raamafdichting te kiezen. Dit gaat vaak om plexiglas raamafdichting, die je na aanschaf meteen kunt monteren. Het is goedkoop om aan te schaffen en simpel in gebruik. Hierdoor kun je meteen je mobiele airco gebruiken.
Ritssluitingen
Je ziet ook weleens een kunststof afdichting. Deze hebben vaak een ritssluiting of klittenband, waarmee je openingen voor de afvoerslang kan maken en ook weer dicht kunt maken wanneer je de mobiele airco weg zet. Ze kunnen met klittenband vaak op het kozijn gemonteerd worden. Bijkomend voordeel hiervan is dat je meteen insecten buiten houdt, want je hebt meer controle over de afdichting dan bij een plexiglas raamafdichting.
Soorten ramen
Wanneer je een raamafdichting koopt, moet deze voor de juiste soort raam zijn. Bij een schuifraam heb je een andere soort raamafdichting nodig dan bij een draaikiepraam. Ook de maat van het kozijn maakt veel uit, zoals je in het voorgaande stappenplan al hebt kunnen lezen. Het is dus belangrijk dat je een raamafdichting voor je mobiele airco kiest die niet alleen goed past, maar ook bij jouw raam hoort voor een goede montage.
Onderhoud
Een raamafdichting heeft op zich niet veel onderhoud nodig, maar het is wel slim om er goed op te letten. Wanneer je een plexiglas raamafdichting kiest, wil je hier waarschijnlijk doorheen kunnen blijven kijken, zoals een standaard raam. Haal er dan regelmatig een doekje overheen om dit zo te houden. Wanneer je de mobiele airco verplaatst, neem dan meteen de afdichting mee. Je kunt in principe de afdichting gewoon in een volgend raam plaatsen, mits de constructie dezelfde maten heeft, zodat je altijd de warme lucht goed afvoert en niet terug naar binnen krijgt.
Zelf maken of niet?
Je kunt de raamafdichting airco zelf maken, maar natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar kopen. Het belangrijkste is dat je een manier hebt om de koele lucht binnen te houden, terwijl de warme lucht wordt afgevoerd en niet meer binnen komt.
Handigheid
Om de juiste maat raamafdichting zelf te maken, moet je wel een beetje handig zijn. Je moet toch frezen, zagen en het netjes af kunnen werken. Gebruik hiervoor de juiste materialen, bijvoorbeeld gegoten plexiglas en kwaliteit gereedschap, en je bent dan snel klaar. Maar als je zeker wilt weten dat je de juiste koeling krijgt bij warme dagen, of wanneer je een lastiger raam hebt zoals schuiframen, kan het slimmer zijn om er toch eentje te kopen.
Overige manieren
Je kunt er ook op meerdere manieren voor zorgen dat de koude lucht binnen blijft. Door de deur te sluiten van de kamer, kun je al veel winnen. Ook een ventilator kan ervoor zorgen dat de koude lucht zich verplaatst en zo meer koelt in kortere tijd. Als je een vaste plek hebt waar de mobiele airco zal blijven staan, is het ook mogelijk om een gat in de muur te boren voor de afvoer, in plaats van alleen raamafdichting. Toch is dit vaak voor deze soort airco’s niet ideaal en kun je dan beter voor een split unit airco kiezen.