Plafondairco installeren
Er bestaan verschillende typen airco’s. Zo ook de plafondairco die, zoals de naam al zegt, tegen het plafond wordt geïnstalleerd. Wat zijn de voordelen van een plafond airco?
Type plafond airco
Niet elke airco kan zo maar tegen het plafond aan worden geïnstalleerd. Daarvoor moet je een speciaal type airco aanschaffen. De cassette en satelliet airco (dit wordt ook wel kanaal airco genoemd) vallen onder plafond airco’s.
Geschikt voor openbare ruimtes
Vooral in openbare ruimte zoals winkels en restaurants is de plafondairco populair, omdat deze airco weinig ruimte in beslag neemt.
Plafond airco koelt grote ruimtes
Een plafond airco kan op vrijwel elk plafond worden gemonteerd voor het ruimte koelen. Dit maakt deze airco op warme dagen uiterst geschikt voor hoge ruimtes, grote ruimtes of lange ruimtes.
In combinatie met verlaagd plafond niet handig
Een plafond airco is minder handig in combinatie met een verlaagd plafond. Dit omdat de airco dan wel in de weg kan hangen.
Splitairco
Plafond airco’s zijn split airco’s, maar hier zit de binnenunit in of direct tegen het plafond aan verwerkt. Bij een plafond airco kan er wel maar een beperkt aantal binnenunits worden geïnstalleerd, namelijk maximaal vijf. Wilt u meer binnenunits? Dan is een VRF-systeem een betere optie.
Plafond airco’s worden door vrijwel alle grote airco merken verkocht. De prijzen verschillen per soort installatie.
Installatiekosten plafond airco
Dan de installatiekosten van een plafond airco. Deze verschillen per installateur, maar bedragen gemiddeld 350 euro per airco. Het gaat hier dan wel om een instapmodel zoals een cassettemodel met 1 buitenunit en 1 binnenunit. Hoe groter de airco, hoe hoger de kosten komen te liggen.
Gebruikskosten plafond airco
Naast de aanschaf- en installatiekosten zijn er ook de gebruikskosten van een plafond airconditioning. Deze zijn onder te verdelen in de kosten van het energieverbruik en de onderhoudskosten.
Hogere energiekosten airco
Bij elke airconditioning krijg je te maken met energiekosten. Deze liggen een stuk hoger dan bij andere verkoelende apparaten zoals een ventilator. Bij een gemiddelde airco kun je rekenen op zo’n 35 tot 100 euro per jaar aan energiekosten.
Let op het energielabel
Wil je zo min mogelijk kwijtraken aan energiekosten? Dan is het slim om op het energielabel te letten wanneer je een airco aanschaft. Bij energielabel A of A+ liggen de kosten het laagst.
Onderhoudskosten plafond airco
De onderhoudskosten hangen volledig af van wat voor soort airco je hebt. Een mobiele airco of split-airco kun je in de meeste gevallen prima zelf onderhouden.
Jaarlijkse onderhoudsbeurt bij vaste airco
Bij een vaste airconditioning is dit echter niet het geval. Deze heeft een jaarlijkse onderhoudsbeurt van een airconditioning monteur nodig. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt onder andere het filter gecontroleerd.