Condenspomp airco
Bij veel airco-installaties is een condenspomp noodzakelijk. Toch wordt hier niet altijd aan gedacht. Waar is die condenspomp eigenlijk voor nodig?
Wanneer is condenspomp noodzakelijk?
Een condenspomp kan noodzakelijk zijn om het condenswater wat in de binnenunit achterblijft af te voeren.
Vocht via condenspomp afgevoerd
In elke airco ontstaat condenswater, dit water is het resultaat van condensatie die zich vormt terwijl de airco aan het werk is. Er wordt dan namelijk lucht in water omgezet en dit hoopt zich op in het aircosysteem.
Condenspomp nodig tegen schade en verspreiding ziektekiemen
Wordt dit condenswater niet afgevoerd? Dan kan er schade ontstaan in de aircosystemen, vocht kan het systeem flink beschadigen. Het systeem schaden is zonde van de airconditioning, gezien teveel condens in het systeem kan zorgen voor minder koude lucht, terwijl dit toch het hoofddoel van een airconditioner is.
Daarnaast kan dit condenswater ook een bron zijn voor de verspreiding van allerlei ziektekiemen en microben. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om het condenswater af te voeren.
Vocht afvoeren via condenspomp
Bij sommige airco’s loopt dit water gewoon weg via de afvoer, maar is dit niet mogelijk? Dan is een condenspomp noodzakelijk. Hiermee wordt het condenswater namelijk weggepompt naar de afvoer.
De condenspomp, belangrijk onderdeel dus. Het condenswater wordt namelijk via de condenspomp afgevoerd.
Hoe groot is jouw airconditioning?
Bij het maken van de keuze voor de juiste condenspomp is het belangrijk om te kijken naar hoe groot jouw airco is. Hoe groter de airco, hoe meer capaciteit de condenspomp moet hebben.
Ook is het slim om bij grote airco’s te kiezen voor een condenspomp met een wat groter reservoir, hierdoor hoeft de pomp minder vaak op te starten wat goed is voor de levensduur, maar ook voor het milieu.
Kleine condenspomp voor kleine airconditioner
Voor een airco van een wat kleiner formaat, is een kleinere condenspomp geschikt. Deze hebben kleine afmetingen en daardoor ook een laag geluidsniveau (rond de 21 dB(A)). Ook kan een kleine condenspomp vaak gemakkelijk in een airconditioningsysteem worden geïntegreerd.
Vaak wordt de condenspomp dan aan de wand gemonteerd. Je kan hiervoor een monteur inschakelen. Echter kun je dit in veel gevallen geheel zelf monteren. In de meeste gevallen worden ook alle benodigde bevestigingsmaterialen meegeleverd met de pomp.
Verschillende condenspompen
Naast het formaat, zijn er meer zaken waarin condenspompen van elkaar kunnen verschillen. Zo bestaan er verschillende systemen als het gaat om de werking van de condenspomp. Daarnaast zijn er ook verschillende merken airco’s die weer beter functioneren met een andere condenspomp.
Welke het best bij jouw airco past, kun je bijvoorbeeld bespreken met de airco-expert.
Werking condenspomp
De meest simpele condenspomp bestaat uit maar twee onderdelen, en de meeste airco’s hebben hier ook voldoende aan. Deze twee onderdelen zijn het detectieblok en de condenspomp zelf.
In dit detectieblok komt het condensaat binnen en zodra er een bepaalde hoogte is bereikt, stuurt dit blok een signaal naar de condenspomp die vervolgens het water zal afvoeren. Voor grotere airco’s worden vaak condenspompen gebruikt die uit wat meer onderdelen bestaan.