Verwarmen met airco nadelen | Waar moet je rekening mee houden?
Het is mogelijk om je woning te verwarmen met een airco, maar hier zitten ook enkele nadelen aan verbonden. Wat deze nadelen zijn en waar je verder allemaal rekening mee moet houden, wordt in dit artikel uitgelegd.
Hoe verwarmen met een airco werkt
Hoe werkt verwarmen met een airco nu precies? Voordat we naar de nadelen van airco verwarming gaan kijken, is het goed om dit eerst te weten. Een airco verwarming wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd en kan koelen én verwarmen. Er zijn verschillende soorten airco’s die als verwarming kunnen worden gebruikt. De meest voorkomende zijn de split unit airco en de monoblock airco. Welk type airco het meest geschikt is voor jouw woning, is afhankelijk van je wensen en situatie. Hier kun je het best advies over vragen aan een specialist.
Eenzelfde werking als de warmtepomp
Dit systeem bestaat doorgaans uit twee of meerdere units: een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en verwarmt deze verder in de compressor, waardoor je zelfs met lage buitentemperaturen kunt verwarmen. Deze warmte wordt doorgestuurd naar de binnenunit, die het vervolgens afgeeft aan de ruimte. Omdat de buitenlucht als warmtebron wordt gebruikt en de airco werkt op elektriciteit, gebruik je minder gas. Dit maakt dat het gebruik van een airco verwarming een duurzame manier van verwarmen is.
Verschil tussen airconditioning en warmtepomp
Het grootste verschil tussen een airconditioner en warmtepomp leidt ook meteen tot de nadelen van de airco. Omdat je alleen maar de lucht als warmtebron kunt gebruiken en ook als warmteverspreiding, heb je een lager rendement en wisselt de temperatuur in je woning meer. Je voelt de warmte meteen wanneer je de airco aanzet, maar deze trekt ook snel weg als je niet meer verwarmt. Dit is in tegenstelling tot een warmtepomp die de warmte aan water afgeeft. Hierbij wordt de warmte geleidelijker afgegeven en heb je een hoger wooncomfort.
Verwarmen met airco nadelen
Je woning verwarmen met een airco, oftewel een lucht-lucht warmtepomp, heeft verschillende nadelen. Het is goed om deze nadelen te kennen voordat je besluit om een airco te kopen en als verwarming te gebruiken. Zo weet je zeker of dit wel of geen goede optie is voor jouw woning, en helpt je om uiteindelijk een goede keuze te maken.
Meerdere binnenunits nodig
Zoals eerder benoemd hebben de meeste lucht-lucht warmtepompen zowel een binnenunit als een buitenunit die op een vaste plek geplaatst moeten worden. Het grote nadeel is dat alleen de ruimte waar de binnenunit hangt, verwarmd kan worden. Wanneer je meerdere ruimtes in de woning wilt verwarmen, heb je dus meerdere binnenunits nodig. Dit is wel goed mogelijk en wordt ook wel een multi split airco genoemd, maar kan erg duur uitvallen. Voor elke binnenunit betaal je een meerprijs, dus als je er meerdere nodig hebt, wordt de aanschafprijs erg hoog.
Niet als hoofdverwarming gebruiken
Een airco kun je over het algemeen niet als hoofdverwarming gebruiken. Alleen als het gaat om kleine woningen of appartementen die zeer goed geïsoleerd zijn, kun je de airco als verwarmingssysteem gebruiken en heb je geen andere installatie meer nodig. In de meeste gevallen dient een airco als bijverwarming en moet je altijd nog een andere vorm van verwarming hebben.
Geen warm water mogelijk
Een airco verwarming kan niet gecombineerd worden met bestaande verwarmingstoestellen. De airco verwarmt daarnaast alleen met warme lucht en voorziet niet in warm tapwater voor de keuken en badkamer. Hier moet dus nog een apart systeem voor gebruikt worden, bijvoorbeeld de al bestaande gasgestookte CV-ketel. In dit geval ben je dus nog voor een deel afhankelijk van gas. Je kunt ook kiezen voor een zonneboiler, maar omdat je toch nog een andere soort verwarming nodig hebt om bij te kunnen springen, zul je alsnog niet helemaal van het gas af kunnen.
Hogere stroomkosten
Doordat een airco op elektriciteit draait, zal je een stuk meer stroom gaan gebruiken. Hierdoor zullen de stroomkosten dus hoger uitvallen, met een hogere elektriciteitsrekening als gevolg. Ondanks dat airco’s de afgelopen jaren steeds energiezuiniger zijn geworden, zal je het gebruik ervan nog steeds merken op je energierekening. Dit moet je dan ook zeker meenemen in de beslissing voor het kopen van een airco.
Gebruik van koudemiddel
Bij de meeste moderne airco’s wordt koudemiddel gebruikt. Dit middel bevat stoffen die slecht zijn voor het milieu. Als deze stoffen vrijkomen, zijn ze schadelijk. De airco moet dan ook regelmatig onderhouden worden en kan alleen geplaatst en verwijderd worden door een gecertificeerde installateur. Dit brengt weer extra kosten met zich mee.
Geluidsoverlast en regels rondom plaatsing
Wanneer een airco draait, maakt deze geluid. Dit komt voornamelijk door de compressor, die doorgaans in de buitenunit zit. Hierdoor heb je er binnen geen last van, maar buiten kunnen je buren bijvoorbeeld wel geluidsoverlast ervaren. De airco buitenunit mag dus niet zomaar overal geplaatst worden. Daarnaast gelden er sinds enkele jaren nieuwe geluidsnormen voor warmtepompen en airco’s. Let dus goed op dat de airco aan deze normen voldoet. Hier ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk voor.
Lage luchtvochtigheid
Met een airco verwarmen kan ervoor zorgen dat de lucht droger wordt. De airco zorgt er namelijk voor dat er vocht uit de lucht wordt gehaald, met een drogere lucht als gevolg. Om een goed en gezond binnenklimaat te behouden, is het dan ook belangrijk om goed te ventileren. Dit geldt ook voor de warme maanden, wanneer je met de airco koelt. In dit geval wordt de warmte onttrokken uit de lucht in huis en wordt het afgekoeld weer teruggeblazen. Er komt dus geen frisse, nieuwe lucht in huis. Ventileren blijft dus belangrijk, in de zomer en de winter.
Airco prijzen zijn relatief hoog
Een ander nadeel van verwarmen met een airco is dat het kopen van een airco een flinke investering is. Wanneer je voor een split airco kiest met meerdere binnenunits, liggen de kosten zelfs hoger dan wanneer je een nieuwe CV-ketel aanschaft. De gemiddelde kosten van een lucht-lucht warmtepomp liggen tussen de € 4.000 en € 8.000. Dit ligt vrij ver uit elkaar, maar hoe dan ook betaal je een hoge prijs. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het type airco, het merk, het vermogen en het aantal binnenunits dat je nodig hebt.
Kosten voor installatie en onderhoud
Wanneer je een airco gaat kopen, moet je dus rekening houden met de hoge aanschafprijs, maar er zijn ook nog bijkomende kosten. Denk hierbij aan de installatiekosten. In de meeste gevallen moet je een airco laten installeren door een deskundige. Vooral doordat er gewerkt wordt met koudemiddel. Bovendien kan een installateur je advies geven over de juiste plek voor de units en het gebruik van de airco als verwarming. Daarnaast wordt de airco direct goed afgesteld en is deze klaar voor gebruik.
Je huis verwarmen met een airco betekent dat de airco regelmatig onderhoud nodig heeft. Onderhoud is essentieel om de airco zo goed mogelijk te laten functioneren, met een optimaal rendement. De airco zuigt lucht op en blaast het weer uit. Tegelijkertijd worden er stof, bacteriën, vet en pollen uit de lucht gehaald, die door een filter worden geleid. De filters worden hierdoor vies en moeten dus regelmatig schoongemaakt worden. Het is daarnaast aan te raden om in ieder geval één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.
Onderhoudscontract neemt veel zorgen weg
Het schoonmaken van filters is iets wat je nog zelf kunt doen, maar het uitvoeren van een onderhoudsbeurt aan de airco kun je het best uitbesteden aan een specialist. Vanzelfsprekend worden hier onderhoudskosten voor in rekening gebracht. Je kunt ervoor kiezen om hier een onderhoudscontract voor af te sluiten. Dit betekent dat er jaarlijks rond dezelfde tijd iemand langskomt om het onderhoud uit te voeren. Ook hier zitten kosten aan verbonden. Hoe hoog de onderhoudskosten uitvallen, is afhankelijk van de deskundige, het type airco en de duur van het onderhoud.
Geen subsidie
Voor een airco verwarming, ofwel een lucht-lucht warmtepomp, kun je helaas geen subsidie krijgen. Vanuit de overheid is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) opgezet, die woningeigenaren stimuleert om energiebesparende maatregelen te nemen in hun woning. De aanschaf van een airco valt hier niet onder. Je zult deze dus volledig zelf moeten financieren.
Waarom juist wel je woning laten verwarmen door airco?
Naast de verschillende nadelen profiteer je ook van enkele voordelen wanneer je een airco als verwarming gebruikt. Je wilt natuurlijk weten wat verwarmen met een airco je precies oplevert. Daarom hebben we de voordelen voor je uitgezocht.
- Minder gasverbruik
- De airco kan zowel koelen als verwarmen
- Met een airco is een ruimte snel op temperatuur
- Het is een milieuvriendelijke manier van verwarmen
- Minder gebruik van fossiele brandstoffen
- Goed te combineren met zonnepanelen
Is het verstandig om je airco te gebruiken voor het huis koelen en warmen?
Er zijn dus een flink aantal nadelen om de airco te gebruiken als verwarming, maar dit betekent niet dat het onverstandig is om dit te doen. Het is ideaal om helemaal van de centrale verwarming af te gaan en over te stappen op duurzame manieren van verwarmen, maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Wanneer je toch deels van het gas af wilt en de mogelijkheid tot koelen wilt hebben, is een hybride warmtepomp minder geschikt dan een airco. Helemaal wanneer je eigen stroom opwekt met zonnepanelen is een airconditioner vaak een prima keuze, omdat deze meestal aan zal staan wanneer de meeste stroom wordt opgewekt.
Rendement is afhankelijk van buitentemperatuur
De buitentemperatuur heeft een flinke invloed op het rendement en de levensduur van de airco. Bij lage temperaturen in de koude maanden kan de buitenunit nog weleens te koud worden, waarna deze moet ontdooien. De airco zal dan ook geen warme lucht naar binnen blazen, en de condensor van de airco moet hierna weer opnieuw opstarten. Hoe vaker deze opnieuw opstart, hoe sneller deze vervangen moet worden. Ook zal de airco elke keer even niet verwarmen, waardoor het weer kouder aanvoelt en je de verwarming al snel een paar graden hoger zet om toch de hele tijd lekker warm te zijn. Dit komt het rendement ook niet ten goede, helemaal niet wanneer het wordt vergeleken met de consistente verwarming van een radiator of water-warmtepomp.
Kiezen tussen hybride warmtepomp of airco voor duurzaam verwarmen
De hybride warmtepomp en airconditioning hebben allebei hun voordelen en nadelen. Allebei zijn ze goedkoper dan puur op gas verwarmen en zorgen ze voor een duurzamer en energiezuiniger huis. Een hybride warmtepomp geeft je meer mogelijkheden om het systeem later uit te breiden naar een volledige warmtepomp. Daarentegen geeft de airco je meer en directere controle over de temperatuur in je woning.
Kiezen en vergelijken
Nu je weet wat de nadelen van verwarmen met een airco zijn, kun je nagaan of een airco geschikt is voor jouw woning. Voor meer informatie kun je ook altijd een specialist raadplegen en advies vragen. Wanneer je een airco gaat kopen, is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en specialisten te vergelijken. Zo vind je de beste deal!