Dé informatieve site over airconditioning

Ontvang gratis 6 aanbiedingen binnen 2 minuten!


Installatie van een airco

Installatie

Airconditioning behoort tot de producten die in steeds meer huishoudens te vinden zijn.  Er kan gekozen worden tussen mobiele en vaste airco's. Voor de laatste groep geldt dat professionele installatie vereist is.

Installatie van een airconditioning

Het plaatsen kan door een installateur worden gedaan, maar het is ook mogelijk een groot deel van deze werkzaamheden voor eigen rekening te nemen. Voor de werkzaamheden die betrekking hebben op het koelmiddel zal er echter gebruik moeten worden gemaakt van de diensten van een erkend Stek-installateur. Dit is een wettelijk vereiste omdat koelmiddelen een negatieve invloed op het milieu kunnen hebben. Voor de overige werkzaamheden zoals het eventuele hak- en breekwerk is geen erkend Stek-installateur vereist.

Waar je rekening mee moet houden tijdens de installatie

  • Bij een vaste airco is er sprake van een splitsysteem en dat houdt in dat er een unit in de ruimte wordt geplaatst die gekoeld moet worden en een unit die buiten de ruimte wordt geplaatst. De binnenunit en de buitenunit zijn met elkaar verbonden door een slang.
  • Er zijn systemen waarbij er sprake is van al gevulde leidingen met koelmiddel en waar dus geen specifieke werkzaamheden meer verricht hoeven te worden met betrekking tot het koelmiddel. Voor dit soort splitsystemen geldt dat je geen beroep moet doen op een Stek-installateur.
  • Naast de plaatsing van een airco kan een installateur in een eerder stadium al veel voor mensen betekenen. Zo kan hij advies op maat geven met betrekking tot de meest geschikte plaatsing in  een bepaalde ruimte en kan hij bijvoorbeeld ook uitrekenen wat de minimale koelcapaciteit moet zijn.
  • Het is aan te raden om te vragen of het plaatsen bij de prijs van het systeem is inbegrepen of dat deze kosten er nog eens bij komen.
  • Na de plaatsing zal een airconditioning systeem onderhouden moeten worden. De installateur kan dit onderhoud van het systeem voor zijn rekening nemen.

De consumentenbond geeft mensen het advies om meerdere offertes aan te vragen.

Uitbesteding aan een installateur

Als men het besluit genomen heeft om een installateur in de arm te nemen, dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Als de airconditioning gekocht wordt bij een erkend bedrijf dat monteurs in dienst heeft, is de keuze eenvoudig, maar als het systeem ergens anders gekocht wordt, zal men zelf op zoek moeten naar een erkend installateur.

Reactie toevoegen


© 2013 Kopenairconditioning.nl - Disclaimer - Copyright - Privacy - Contact - Webdesign Sarah Strobbe