Dé informatieve site over airconditioning

Ontvang gratis 6 aanbiedingen binnen 2 minuten!


Het vullen van een airco

Airco vullen

Bij het installeren van de airco en het in gebruik nemen ervan, moet deze gevuld worden. Dit houdt in het toevoegen van een koudemiddel in de leidingen.

Een airco vullen is niet zo eenvoudig als het lijkt en zal in principe moeten worden uitgevoerd door een erkend Stekinstallateur. 

Vullen van de verschillende systemen

Er zijn meerdere systemen zoals een mobiele airco op basis van een monoblock systeem of een vast splitsysteem waarbij er sprake is van installatie van een binnenunit en een buitenunit. Bij een splitairco systeem waarbij werkzaamheden worden verricht met betrekking tot het koudemiddel, zal gebruik moeten worden gemaakt van een Stekinstallateur. Er zijn echter ook splitsystemen waarbij het koelmiddel al in de leidingen is verwerkt en die eenvoudig aan elkaar te koppelen zijn. Deze zijn als het ware kant-en-klaar voor gebruik.

Bent u op zoek naar een nieuwe airco? Kijk hier voor meerdere offertes.

Tips en advies over het vullen

  • Elk aircosysteem dat functioneert op basis van het koudemiddel, zal bij normaal gebruik altijd een verlies leiden van een deel van het koudemiddel.
  • Er kan vanuit worden gegaan dat er jaarlijks tot wel acht procent van het koudemiddel verloren gaat en dit kan tot een veel hoger percentage oplopen als er bijvoorbeeld een lekkage is ontstaan.
  • Als blijkt dat de airco minder goed functioneert doordat deze niet meer goed koelt kan het tijd zijn om deze bij te vullen met koudemiddel.
  • Bij onderhoud zal er altijd gekeken moeten worden naar de noodzaak van het bijvullen en als blijkt dat dit nodig is, dan zullen er ook eerst handelingen verricht moeten worden met betrekking tot het vacumeren.
  • Garantie op de onderdelen speelt een belangrijke rol bij het inschakelen van een erkend installateur. Als er bij het zelf installeren of vullen van de airco zaken mislopen waardoor deze niet meer naar behoren functioneert, dan wordt er in veel voorkomende situaties geen garantie gegeven.
  • Het koudemiddel dat gebruikt wordt is een zeer schadelijk middel voor het milieu en daarom is het belangrijk dat er op een zorgvuldige wijze mee om wordt gegaan.

Airco laten vullen door een Stekinstallateur

Zoals aangegeven is het aan te raden om voor het vullen gebruik te maken van de dienstverlening van een erkend Stek-installateur, zodat de werkzaamheden op een correcte en deskundige wijze worden uitgevoerd. Via internet is het mogelijk de dichtstbijzijnde Stekinstallateur te vinden en bovendien kan er dan direct een vergelijking gemaakt worden tussen de aangeboden dienstverlening en prijzen van de verschillende bedrijven.

Reacties

Door G.Kamp op vrijdag 03 juli 2015 om 10u59
Is het bij een mobiele airco ook nodig om deze na enkele jaren bij te vullen of is dit een gesloten systeem, en behoeft dit niet.

Door w arends op zondag 21 mei 2017 om 9u15
ik heb een mobiele airco flairline 2300c hij geeft een foutmelding dat hij bij gevuld moet worden doen jullie dat en wat kost dat groetjes w.arends

Reactie toevoegen


© 2013 Kopenairconditioning.nl - Disclaimer - Copyright - Privacy - Contact - Webdesign Sarah Strobbe